Bollenstreekgids.nl
 Startpagina van & voor de Bollenstreek...               Foto's  |  Nieuws  |  Webcams  |  Uitjes  |  Goede doel  |  Links  |  Contact  |  home
 

 

 
     
 

bezoek ook onze relaties:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

  

 
   
> Signeersessie Thebe-Thera van John De Gelder tijdens boekenweek.
  Zaterdag 23 Maart.  | Sassenheim
   
 
   
  Signeersessie Thebe-Thera van John De Gelder tijdens boekenweek.

Bij Boekhandel Wagner is er op zaterdag 23 maart van 14.00 tot 16.00 uur een gastvrije ontvangst voor ieder die
meer wil weten over schrijver en boek, waarbij de schrijver signeert.

Hoofdstraat 181 2171 BB Sassenheim 0252-212778

GOUDEN TIJDEN IN HET OUDE EGYPTE
Eén week in het jaar staat het boek centraal. Van 16 tot en met 23 maart mag het geschreven woord zich verheugen in een feestelijke belangstelling. Het thema van de Boekenweek 2013 luidt ‘Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden’. Boeken die zowel de glorieuze perioden als ook de rampspoed uit het verleden van Nederland en België belichten, krijgen extra aandacht.

MAGIE Duiken we dieper het verleden in, dan is het thema buitengewoon van toepassing op de geschiedenis van Egypte. Nog altijd stromen dagelijks duizenden toeristen het land in om te proeven van de rijke historie, die nog zo tastbaar aanwezig is. De magie van de Sfinx, de adembenemende tempels van Luxor en Karnak, het legendarische Dal der Koningen; de bezoeker wordt betoverd. Wie zich verdiept in de geschiedenis van het land, stuit op heldendaden, maar ook op verraad, op rijke grafvondsten, maar ook op zwarte episodes vol oorlog en onheil.

GOUDEN EEUW De periode van het Nieuwe Rijk, van ca. 1550 tot 1070 v.Chr., mag voor het oude Egypte bestempeld worden als de Gouden Eeuw. De ontwikkelingen in handel, materiële rijkdommen, architectuur en kunst namen een vlucht. In geen andere periode zijn zoveel indrukwekkende bouwwerken tot stand gekomen met een vernuft en techniek, waarvan wij heden nog altijd diep onder de indruk zijn. De farao onder wie veel van de grote werken werden opgericht is farao Amenhotep III. De tempel van deze Amenhotep III op de westoever van Luxor is zelfs de grootste tempel die ooit is gebouwd in het oude Egypte. De imposante Kolossen van Memnon zijn de stille getuigen die nog altijd het hart van de bezoeker doen overslaan. Het rijk maakte onder zijn regering een ongeëvenaarde bloeiperiode door, al waren er ook bloedige veldslagen en machtsverstrengelingen aan het hof.

ONHEIL EN VERWOESTING Eén van de grootste vraagstukken waar de wetenschap vraagtekens bij bleef houden is het waarom van de grote omwenteling in religie aan het einde van zijn regeerperiode. Waarom werden alle goden in de ban gedaan en werd alleen nog de zonnegod Aton aanbeden? Waarom schonk de farao opeens zoveel aandacht aan de godin Sachmet, de godin van onheil, verwoesting en vernietiging? Waarom verliet zijn zoon en opvolger de rijk gefaciliteerde stad Thebe (Luxor) om in de woestijn een nieuwe stad op te richten?

DUISTERNIS VERDREVEN Alle mogelijkheden in beschouwing nemend deed schrijver John de Gelder een aantal opzienbarende ontdekkingen, die hij in zijn boek Thebe-Thera en het vergeten Lam Gods laat optekenen door zijn romanpersonage egyptoloog Eric Prinssen. De enige god die het kwaad van een supervulkaanuitbarsting kon weerstaan bleek Aton, de zonnegod. Deze verdreef de dagen van inktzwarte duisternis. De grote werken opgericht ten tijde van de welvaartsperiode blijken alle te kunnen worden gesitueerd op een plattegrond met zeven lijnen in stervorm, gelijk aan de kroon van Sesjat, de godin die enkel toebehoorde aan de farao. De grote architect van dit magistrale plan kreeg als eerbetoon de naam van zijn farao, Amenhotep zoon van Hapoe. Zijn naam werd vergoddelijkt tot vele eeuwen na zijn dood, tot hij in de vergetelheid raakte.
Lees het in John de Gelders mysterieroman ‘Thebe-Thera en het vergeten Lam Gods’,

ISBN: 978904900880

   
   
   
 
   
  © 2013 Bollenstreekgids.nl