Bollenstreekgids.nl
 Startpagina van & voor de Bollenstreek...               Foto's  |  Nieuws  |  Webcams  |  Uitjes  |  Goede doel  |  Links  |  Contact  |  home
 

 

 
     
 

bezoek ook onze relaties:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

  

 
   
> Expositie schilderijen van oud Noordwijk en omstreken in het Palace Hotel.
  Zondag 20 Januari t/m Zaterdag 1 juni.  | Noordwijk
   
 

   
  Veelzijdig fijnschilder Rob van Assen is autodidact en heeft een voorliefde voor de schilderstijl uit de Romantische school. Het talent heeft de in 1944 in Leiden geboren Van Assen van zijn vader. Het was dan ook zijn vader die hem de grondbeginselen van het vak leerde. Hij zat urenlang te kijken als zijn vader schilderde. Op zijn veertiende maakte hij al een echt scheepsportret van sleepboot de 'Zwarte Zee'.
Hij liet zich vaak inspireren door grote namen als Barend Cornelis Koekkoek, Andreas Schelfhout, Cornelis Springer en Charles Leickert en schilderde vele Romantische zomer- en winterlandschappen in de loop der jaren. Een aantal schilderijen zijn opgenomen in permanente collecties van enkele musea.

Oud Noordwijk en omstreken
In een periode van acht jaar schilderde deze kundige fijnschilder een fraaie collectie schilderijen van oud Noordwijk en omstreken. Aan de hand van oude ansichtkaarten en foto’s uit boekjes over oud Noordwijk en de Bollenstreek schilderde hij prachtige panelen van nostalgische taferelen die hem aanspraken.
De bekende Noordwijkse fotograaf Braakman heeft vele plekjes vastgelegd voor het nageslacht. Het boek met afbeeldingen van Braakman over oud Noordwijk diende regelmatig als voorbeeld voor de gemaakte schilderijen. Zelf noemt Van Assen de collectie wel eens 'Braakman in kleur'…
De merendeels zwart/wit afbeeldingen romantiseerde van Assen in kleur tot fraaie schilderwerken. Hij verdiepte zich met veel plezier in de afbeeldingen en zocht veelvuldig in het beschikbare materiaal om de sfeer van toen zo realistisch mogelijk weer te geven. Hij voelde zich regelmatig echt een beetje 'Noortukker'. Soms verzon hij er iets bij maar hij kon ook wel eens iets van de oorspronkelijke afbeelding weglaten op zijn paneel.
De verhalen die vaak bij de foto’s als onderschrift in de verschillende boekjes van oud Noordwijk stonden, zorgden ervoor dat van Assen zich helemaal kon inleven in de tijd waarin het zich afspeelde. Uit de Bollenstreek schilderde hij onder andere ’t Huys Dever in Lisse, de ruïne van Teijlingen, molen de Boekhorst uit Voorhout, het Tolhuysch in Oegstgeest en boerderij Postwijk uit Sassenheim.

Expositie
De indrukwekkende collectie bestaat uit 49 schilderijen van afbeeldingen uit een periode van 125 jaar van 1846 tot 1971, waarvan een deel tijdens de expositie te bewonderen is. De Noordwijkse galerie ArtBoutique exposeert de schilderijen van 20 januari tot 1 juni 2013 in het gastvrije Palace Hotel. Een sfeervolle omgeving waar de schilderijen mooi tot hun recht komen.
Vorig jaar is het prentenboek 'Nostalgie in kleur' uitgegeven met afbeeldingen van deze schilderijen. In het boek zijn de zwart/wit afbeeldingen die als voorbeeld dienden te zien en bij elk schilderij een omschrijving met achtergronden van het onderwerp. Het prentenboek ligt ter inzage zodat bezoekers niet alleen kunnen genieten van de originele schilderijen maar er ook meer over te weten kunnen komen. In totaal zijn er 16 schilderijen te bekijken rond de lobby en in de twee executive boardrooms van het hotel.
Locatie: Palace Hotel - Picképlein 8 - 2202 CL Noordwijk
Dagelijks geopend. Entree is gratis.
De hele collectie is te zien op www.oudnoordwijk.nl

Afbeelding: Noordwijks Schuitegat met de NW25 omstreeks 1906
 

   
   
   
 
   
  © 2013 Bollenstreekgids.nl