Bollenstreekgids.nl
 Startpagina van & voor de Bollenstreek...               Foto's  |  Nieuws  |  Webcams  |  Uitjes  |  Goede doel  |  Links  |  Contact  |  home
 

 

 
     
 

bezoek ook onze relaties:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

  

 
   
> Nieuwjaarsduik Katwijk stopt.
  Donderdag 29 November.  | Persbericht
   
 
   
  Op 1 januari 2013 zal er geen officiële Katwijkse nieuwjaarsduik plaatsvinden. De organisatie kon de opzet van dit steeds groter groeiende evenement niet meer rond krijgen. Na 8 jaar komt er dan ook een einde aan de Kattukse Nuwjaersduik.

Van klein tot groot
Zaterdag 1 januari 2005. De dag dat de ‘Kattukse Nuwjaersduik’ voor het eerst plaatsvond. Met een kleine 300 deelnemers en groene legertenten, was dit een bescheiden maar goede start van de nieuwjaarsduik in nieuwe stijl. “Het was de eerste keer dat wij een dergelijk evenement organiseerden en hadden geen idee hoeveel mensen wij konden verwachten. Al met al was het een succes en gaf dit motivatie om dit verder uit te bouwen.” aldus Patrice Luscuere, secretaris van Stichting Katwijkse Nieuwjaarsduik. Het aantal deelnemers nam in de loop van de jaren toe tot circa 1000 en de nieuwjaarsduik in Katwijk groeide uit tot een regionaal evenement met landelijke bekendheid. Luscuere vertelt verder; “Naast de groei van het aantal deelnemers, was ons doel tevens om een evenement neer te zetten dat kwaliteit en een eigen identiteit uitstraalt. De identiteit van Katwijk; voor en door Katwijkers.”

Goede doel en special guest
De opbrengst van de Katwijkse Nieuwjaarsduik kwam altijd ten goede aan een goed doel. In 2006 kwam de organisatie in contact met de Dirk Kuyt Foundation. Deze was net opgericht en zodoende konden zij Dirk Kuyt strikken om als special guest de aftrap te nemen van de duik van 2006. In de jaren daarna werd een goede band opgebouwd met een groep enthousiaste jongeren uit de regio die onder de vlag van World Servants verschillende bouwprojecten in ontwikkelingslanden ondersteunen. Floris Weegink, voorzitter van Stichting Katwijkse Nieuwjaarsduik, vertelt; “De samenwerking was altijd plezierig. Deze groep hielp ons gedurende de dag met de opbouw, de inschrijving van de deelnemers, het uitdelen van de soep en oorkonde en de afbouw van het evenemententerrein. Als organisatie konden wij daar een mooi donatiebedrag tegenover zetten.”

Groei in een roerige tijd
Een evenement van dergelijke omvang dient te voldoen aan verschillende eisen. “Op het gebied van veiligheid maar ook wat betreft de aankleding en het comfort dat wij de deelnemers willen bieden” vertelt Luscuere. “Het blijft nu eenmaal een koude duik op nieuwjaarsdag”. Als organisatie willen zij professionaliteit uitstralen en hun gasten niets te kort laten komen. Met ruim 1000 deelnemers is dat best een opgave. Naast veiligheid is kwaliteit voor de organisatie een belangrijk fundament, hier willen zij geen concessies aan doen.

De organisatie zag de sponsorinkomsten dalen de afgelopen jaren. Daarnaast namen door de grotere omvang van het evenement ook de veiligheidseisen toe. Met als gevolg een stijging van de kosten. “Toenemende verantwoordelijkheid, dalende inkomsten en stijgende kosten zijn niet de juiste ingrediënten voor een degelijk evenement.” vertelt Weegink. Inleveren aan veiligheid en kwaliteit is voor de organisatie geen optie, dus konden zij niet anders dan tot de conclusie komen dat het niet meer verantwoord was dit evenement te organiseren.

Tevreden terugkijken
De organisatie kijkt met tevredenheid terug op de afgelopen 8 jaren en is trots op wat ze hebben bereikt. De ‘Kattukse Nuwjaersduik’ is een begrip geworden in de regio en heeft vele duizenden enthousiaste duikers en toeschouwers mogen verwelkomen. ”Onze dank gaat ook uit naar alle vrijwilligers die met hun grote inzet dit evenement mogelijk hebben gemaakt.”

Voor wie graag een nieuwjaarsduik wil maken op 1 januari aanstaande, adviseert de organisatie om omwille van veiligheidsoverwegingen de officiële nieuwjaarsduik in Zandvoort of Scheveningen te bezoeken

voor meer informatie kijk op https://twitter.com/nuwjaersduik  en http://www.nieuwjaarsduikkatwijk.nl
   
   
   
 
   
  © 2012 Bollenstreekgids.nl